Natuurhistorisch Volkenkundig Museum Oudenbosch

Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum kent diverse afdelingen met verschillende collecties.
De oorsprong van de collecties ligt halverwege de 19e eeuw nadat in 1840 de Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga – kortweg de broeders van Saint Louis – hun onderwijsinstituut in Oudenbosch waren begonnen.
De ‘hoofdattractie’ is de bijna duizend opgezette dieren op de eerste verdieping. Veel dieren zijn ingepast in hun natuurlijke omgeving. Ook is er een omvangrijke collectie vlinders. De afdeling archeologie is voortgekomen uit de interesses van broeder Christofoor, die al in de jaren ’50 van de vorige eeuw archeologische vondsten verzamelde in Noord-Brabant en Limburg. Daarnaast is er een geologische afdeling met stenen en mineralen, er is een zaal met Afrikaanse kunst en gebruiksvoorwerpen die zijn meegebracht door de missionarissen (Witte paters) in de 19e en 20e eeuw.
Het museum heeft sinds eind 2004 het predicaat ‘Geregistreerd Museum’. Met deze hoge onderscheiding mag het Oudenbossche museum zich rekenen tot de officiële musea van Nederland.
De collecties op het gebied van levende natuur, archeologie, geologie en uiteraard volkenkunde bieden een schat aan bezienswaardigheden en wetenswaardigheden. Voldoende om geruime tijd in het museum door te brengen. Laat u verrassen door de gevarieerde collecties welke zijn geëxposeerd in een sfeer van vroeger.

Het museum is geopend:
– Elke woensdag, zaterdag en zondag van 13.30- 16.30 uur (van oktober t/m april gesloten op zaterdag)
– Voor groepen op afspraak, ook op andere dagen (zend een e-mail naar: groepsbezoek@ nvmoudenbosch.nl)
En toegankelijk voor mindervaliden.

Toegangsprijs:
– Volwassenen € 4,50 per persoon
– Kinderen (van 6 tot 12 jr) betalen € 2,50 (er is voor hen een speurtocht beschikbaar)
– Kinderen jonger dan 6 jr hebben gratis toegang, evenals donateurs en CJP-houders
– Groepen van 15 of meer betalende personen ontvangen 20% korting (geldt niet voor kinderfeestjes en men dient van te voren te reserveren!)

Meer informatie is te vinden op:
Website: www.nvmoudenbosch.nl
Facebook: NVM Oudenbosch
Twitter: @NVMOudenbosch