Kapel van de Broeders van Saint Louis

In het hart van Oudenbosch staat de Grote Kapel van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis. Dit internaat werd geleid door de Congregatie van de Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga; beter bekend als de Broeders van Saint Louis. De Kapel dateert van 1865 en is ontworpen door Th. Florschutz, tekenleraar aan het instituut, en Josephus Boosten, een Broeder.

De kapel doet -net als de Basiliek- denken aan de Sint Pieter in Rome. Dat is niet zo verwonderlijk, want de eerste schetsen waren van pastoor Hellemons. Hij had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de Italiaanse bouwstijl. De bouw van de Kapel startte gelijktijdig met de bouw van de Basiliek, maar de Kapel kon al 1866 in gebruik worden genomen. De 30 meter hoge koepel is in 1889 gerealiseerd door C.J. van Swaay, een oud-leerling van het instituut. In de Kapel zijn prachtige versieringen en ornamenten te zien, zoals de bloem- en bladmotieven op het plafond en de beelden in de nissen. Het orgel is van de hand van Van Bijlaardt en dateert uit 1883. De overige internaatsgebouwen zijn in de loop der jaren verbouwd tot appartementen, verzorgingshuis en hotel. De Kapel, de voormalige internaatsgebouwen en de begraafplaats van de Broeders zijn aangewezen als Rijksmonument.

Vrijwilligers van de Stichting Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel open voor publiek. Op verzoek verzorgen zij ook rondleidingen in de Kapel en langs de gebouwen van Saint Louis. Ook vinden hier regelmatig concerten plaats. Het bekendste is de jaarlijkse uitvoering van de Mattheus Passion in de week voor Pasen. Deze uitvoering wordt tot een van de mooiste in Nederland gerekend.

Kapel Broeders van Saint Louis
Saint Louisplein 50, Oudenbosch

Parkeren: parkeerplaats Achter ’t Postkantoor

Gidsen van Saint Louis
De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zondagmiddag tussen 13.30 en 16.30 open voor publiek. De toegang is gratis. Op afspraak verzorgen zij ook rondleidingen.
www.gidsenvansaintlouis.nl

Matthäus Passion
De Stichting Matthäus Passion Oudenbosch organiseert elk jaar, in de week voor Pasen, twee uitvoeringen van Bachs meesterwerk in de prachtige Kapel van de Broeders van Saint Louis.
www.matthausoudenbosch.nl